• Lupino

Šta je AR (Augmented Reality) ili u prevodu “Pojačana stvarnost”?Za prevod AR-a bi, čini mi se, adekvatniji izraz bio “Proširena stvarnost”. Ova tehnologija zahtijeva mobilni telefon, tablet ili laptop (i naravno, konekciju sa internetom) koja će štampani materijal da PREKLOPI sa digitalnim tj. virtuelnim sadržajima kao što su Twiter, video sadržaj, 3D animacija…


Definicija AR bi bila: “Tehnologija koja korisnikov pogled na stvarni svijet nadograđuje komjuterski generisanom slikom, pružajući tako složeni prikaz.


Pokretanje AR-a


Sve češće se srijećemo sa raznim kodovima (ikonicama) koje čitaoci mogu skenirati svojim mobilnim telefonima i tako pokrenuti AR podatak. Prvi korak na tom putu je QR kod koji, iako nije aplikacija proširene stvarnosti, koristi sličnu tehnologiju za skeniranje koda, a zatim odvodi korisnika na predefinisane web stranice. QR kodove skenira čitač QR koda na pametnom telefonu koji zatim pokreće odgovarauću radnju. Koliko je QR kod postao rasprostranjen govori i činjenica da je čitač IPhone-a integrisao u kameru (dovoljno je pokrenuti “fotoaparat” na IPhonu i naciljati na QR kod da ga očitate), kao i da uz pomoć QR koda možete, osim pokretanja određenog linka na web-u (sajta, Yutuba, FB itd…), prenijeti i podatak o lokaciji, poslati SMS poruku, učitati u telefon vizit kartu sa svim podacima i slično. Ova alatka još uvijek nije dovoljno zaživljela kod nas, dok je recimo u Japanu i EU glavni izvor prenošenja informacija kupcima.
Za razliku od QR koda, gdje vas poslije skeniranja ekran vodi na neku od lokacija ili radnji, AR je vezana za ikonicu ili sliku koju skenira i na nju nadograđuje elemente iz virtuelnog svijeta. Ti podaci mogu biti, više ili manje, sve što se može digitalno stvoriti.


Ključ proširene stvarnosti je softver. Programi proširene stvarnosti pišu se u posebnim 3D programima kao što su D'Fusion, Unifye Viewer, FLARToolKit itd. Ovi programi omogućavaju programeru da veže animaciju ili kontekstualne digitalne informacije u računarskom programu za "marker" AR-a u stvarnom svijetu.


Kako se AR štampa?

Što se same štampe tiče, osim uputstva koje dobijete sa softverom, nema nekih posebnosti. Štampu možete izvršiti i na običnom kancelarijskom štampaču.


Kako se AR koristi u marketingu?

“Proširena stvarnost” ima veliku primjenu u print marketingu. Koristi se prilikom prodaje nekretnina, gdje u 3D-u napravite, recimo, maketu kuće. Google koristi AR u svom Translater-u, gdje aktiviranjem kamere preko određenog teksta, dobijamo prevod ispisan preko njega. Takođe, postoji Google-ova lijepa aplikacija Art&Culture gdje imate AR galeriju. Primjena AR -a je takođe zastupljena u auto industriji, maloprodaji, raznim reklamama. U poslednje vrjeme AR se sve više koristi i u edukativne svrhe, u izdavaštvu i video igricama. Facebook ima AR aplikaciju u Story-ju.

Neke primjere AR-a u marketingu možete vidjeti i na ovom videu Najlješe AR reklame.


Kako smo mi napravili AR vizit karticu?

Naša vizit kartica je generisana uz pomoć web aplikacije Zapworks (https://zap.works). Ovdje imate softwer, veoma jednostavan za korištenje, kao i mogućnost da besplatno napravite nekoliko projekata. Za profesionalnu upotrebu je potrebno izdvojiti nešto navca, no najveća prednost ovog softwer-a je ta što ne iziskuje dodatnu aplikaciju na telefonu.

Pored ovoga, na netu imate još puno sajtova koji nude ovu vrstu usluge.


Miloš V.


#AR #ARBusinescard #Vizitkartice #StudioMouse101 views0 comments