top of page
  • Writer's pictureMilos Vukcevic

Vizit karte

Updated: Sep 6, 2023

Često dobijamo pitanja koja se odnose na pripremu i štampu vizit kartica. Pokušao sam da sublimiram sve ono što treba da znate kada pravite svoju vizit karticu.



Iako naša sredstva za komunikaciju postaju sve digitalnija, štampana vizit karta zadržava svoju poziciju kao osnovni dio poslovnog svijeta - i lako je shvatiti zašto. Uostalom, to je brz i isplativ način predaje informacija koji istovremeno stvara opipljivo sjećanje na vas i vaše poslovanje u rukama potencijalnih klijenata.

Vizit karta je mali komad papira na kojem se nalaze vaše kontakt informacije. Zaokružuje sve osnovne stavke na jednom mjestu - vaše ime, logo firme i podatke kao što su adresa, telefonski broj, mail adresa i web sajt.

Vizit karta može odigrati ulogu ljubazanog poziva za kontaktiranje u bilo kojem trenutku. Izrada vizitke može se obaviti uz pomoć profesionalnog dizajnera ili samostalno - pomoću softvera za dizajn ili nekog internet alata.

Evo što trebate znati da biste sami dizajnirali vizit kartu, objašnjeno u nekoliko jednostavnih koraka:


Veličina vizit karte

Standardne veličine vizit karte razlikuju se od regije do regije. Iako su sljedeće dimenzije najčešće korištene, imajte na umu da nisu obavezne i mogu se izmijeniti kako bi najbolje odgovarale vašoj viziji i idejama:

  • Američki i kanadski standard: (90 mm × 50 mm)

  • Standard zapadne Evrope: 85 × 55 mm

  • Standard za istočnu Evropu: 90 mm × 50 mm

  • Japanski standard: 90mm × 55mm

Pored standardnih veličina vizit karte, valja imati na umu i nekoliko važnih uslova prije nego što pristupite dizajnu vaše posjetnice:

Područje prepusta (bleed): odnosi se na elemente dizajna (kao što su boje i linije) koji se protežu izvan ivice mjesta na kojem će kartica biti izrezana nakon štampanja. Prepust osigurava da kartica neće imati prekinuta područja, uprkos manjim pomacima u procesu rezanja. Veličine prepusta se su obično od 2 do 3 mm sa svih strana, tako da je najbolje provjeriti potrebnu veličinu sa štamparijom.

Rezanje - cajtne: To su linije koje označavaju ivice kartice, što obilježava gdje treba napraviti rez.

Sigurnosne margine: Označavaju linije izvan kojih se ne bi trebali postavljati važni elementi dizajna (poput teksta ili logotipa). Granice sigurnosti su obično oko 5 mm od linije reza. Ova praksa je namijenjena kako bi se spriječilo da se dizajn poreže ili ispadne asimetričan.




 

Kako urediti vizit kartu

Vaša vizit karta treba otkriti bit vašeg brenda i identiteta. Prije nego što pristupite dizajnu vaše posjetnice, provjerite imate li sve što je potrebno kako biste je ispravno uredili.

Logotip: Logotip je jedan od najvažnijih elemenata koji se pojavljuje na vizit karti. Ako ga već nemate, možete unajmiti profesionalnog dizajnera ili to učiniti sami pomoću alata kao što što su neke web aplikacije kao Logo Maker.

Naziv firme: Naziv vašeg preduzeća trebao bi jasno da ukazuje na njegovu osnovu djelalatnost. Za inspiraciju i dopadljive ideje imate generatore poslovnih imena na web-u.

Šema boja: Boje mogu pobuditi emocije i postaviti pravo raspoloženje za vašu marku. Provjerite održava li vaša vizit karta istu šemu boja kao vaša web stranica i sva ostala brendiranja robne marke.

Vrijednosti: Da li je vaš brend profesionalan i pouzdan ili je zabavan i dinamičan? Ako to već niste učinili, odlučite za šta se vaš posao zalaže. Te vrijednosti robne marke trebale bi se odražavati na vašoj posjetnici, kako u dizajnu tako i u tekstu.



Dizajn vizit karti by Studio Bagaz.

Odlučite se o konceptu kojim će se kretati vaša kartica


Iako vizit karta stoji na raspolaganju samo malo platno, postoje mnoge odluke koje treba donijeti prije nego što pristupite njegovom dizajnu:

Oblik: Vizitke su najčešće pravougaone, ali možete se odlučiti i za više jedinstvenih oblika. Neki primjeri uključuju kvadrat, krug ili jednostavno pravougaonik sa zaobljenim uglovima. I dok je većina vizit karti dizajnirana horizontalno, vertikalna orijentacija mogla bi biti još jedna zanimljiva opcija koju treba razmotriti.

Postavljanje elemenata: Većina vizit karata je dvostrana, ali postoje i preklopne (šatorske kartice). Bilo kako bilo, odlučite koje elemente želite staviti sa svake strane. Na primjer, logotip može biti na prednjoj strani, s vašim imenom i kontaktnim podacima na poleđini.

Stil: Uzimajući u obzir sve prethodno, osigurajte da vaša vizit karta odiše stilom vašeg brenda. Pogledajte podsjetnice konkurenata koji imaju izgled sličan vašem, pregledajte sajtove za inspiraciju na netu.



Dizajn vizitkarti by Colleen Wade i Derely Creative.

Izbjegavajte uobičajene greške


Dizajn: Obavezno uključite prepust (bleed) u svoj dizajn (kao što je gore objašnjeno). Uz to, nemojte stavljati nikakve važne podatke izvan sigurnosnih granica.

CMYK mod boje: Postavite svoj režim boje na CMYK. To je model boja koji se koristi za štampu (ne RGB, koji se koristi za ekranski prikaz).

Radite u visokoj rezoluciji: Da biste osigurali da vaša vizit karta nije pikselirana, radite na rezoluciji od 300 dpi. Sve fajlove korištene u vašem dizajnu (poput logotipa, ikona i slika) trebaju biti podjednako visoke rezolucije.

Održavajte čitljivost: Provjerite je li vaš tekst napisan fontom koji nije manji od 8 tačaka, tako da je jasan i čitljiv. Iz istog razloga, zadržajte dobar kontrast boja u svom dizajnu (postoji mnogo internetskih alata za paletu boja vezano za provjeru čitljivosti boja).



Dizajn vizitkarta by Sara Preston.

Šta staviti na posjetnicu


Najbolje vizitke brzo i lako prenose važne informacije, bez pokušaja pretrpavanja previše nepotrebnih detalja. Da bi vam olakšali, evo najrelevantnijih informacija koje bi trebale biti uključene u vašu vizit kartu.

Logotip: Logo firme je apsolutna potreba na bilo kojoj poslovnoj kartici, dodajući vašoj profesionalnosti i vjerodostojnost. Postavite svoj logotip na istaknuti položaj na kartici, čime ćete pomoći da se ističe.

Vaše ime: Vaša se vizit karta tiče povezivanja sa vama kao osobom, što vaše ime čini nedvosmisleno bitnom imovinom.

Naziv posla: Pomoću riječi ili dvije postaknite lakše pamćenje o vašoj ulozi u kompaniji, poput „Osnivač i menadžer“ ili „Dizajner.“

Naziv kompanije: Obavezno navedite naziv svoje firme, osim ako to već nije jasno navedeno u logotipu ili ako je to isto ime kao i vaše vlastito (nema potrebe da se ponavlja dva puta).

Oznaka: Ona je neobavezna, ali možete dodati sažeto objašnjenje onoga što radite, sa upečatljivim sloganom od oko tri do pet riječi.

Veb lokacija: Dodajte ime domena vaše web lokacije, što znači vašu web adresu. Nema potrebe da unosite bit https: //, a možete čak i ispustiti ‘www’, ako želite.

Podaci za kontakt: Ovo uključuje vaš telefonski broj i adresu e-maila. U slučaju da djelujete sa konkretne lokacije, dodajte i svoju adresu. Dodajte i svoje hastagove za društvene medije ako su relevantne za vašu vrstu posla.



Dizajn vizitkarta by Ryan Haskins, Design Army.

Dodajte privlačne slike


Vizuelni jezik vizit karte može poboljšati ideju koju želite komunicirati. To se može postići na osnovama dizajna kao što su paleta boja, uparivanje fontova, kompozicija i hijerarhija. Drugi element koji dodaje veliku vizuelnu vrijednost je upotreba slika.

Slika može biti ilustracija, fotografija ili uzorak. Iako svaka od njih služi malo drugačijoj svrsi, oni se mogu koristiti za privlačenje pažnje na vašu marku. Na primjer, vizit karta pekara može sadržavati otmene ilustracije maka ili susama razbacanih po podlozi, ili crno-bijelu fotografiju ruku kako vješto mijese tijesto.

No, izbjegavajte koristiti slike koje su previše doslovne i ne doprinose opštem raspoloženju i raspoloženju kartice. Na primjer, ako ste umjetnik, pokazivanje jednog od vaših primjeraka je bolja opcija od potrage za opštom vinjetom četkice za farbanje.



Dizajn vizitkarta by Liron Ashkenazi-Eldar, The-Artery.

Koristite jedinstvene dodire da biste se istakli


Primjena posebnih završnih obrada može učiniti zaista pogodnom vizit karticu. Iako su značajno skuplje mogu dodati luksuzni osjećaj i suptilnost. Pazite da na jednu karticu ne dodate previše posebnih tehnika jer rezultat može izgledati haotično.

Štampanje folijom ili metalnom bojom: Metalne boje poput srebra, bakra i zlata ne mogu se postići metodom štampanja CMYK. Međutim, mogu se stvoriti pomoću utiskivanja folije ili metalnih boja.

Utiskivanje slova (Blindruk): Ova tehnika štampe i odabir elementa dizajna podižu papir i stvaraju trodimenzionalni efekt.

Spot UV premaz: Ova tehnika nanosi prozirni premaz na određene elemente štampe, poput logotipa, dodajući sjaj dizajnu.

Laserski rezovi: Ova metoda stvara zamršene rezove u dizajnu pomoću lasera. Služi za obrezivanj elemenata vizitke za intrigantnije rezultate.

Posebni materijali: Poslovne kartice se najčešće štampaju na kartonu, ali mogu se i štampati na drugim materijalima, od drveta do metala ili magneta.



Završite prije štampanja

Skoro ste gotovi! Uskoro ćete ove ljepote ispisati i spremno ih podijeliti kolegama i klijentima. Prije nego što ga pozovete na dan, obavezno završite svoj posao tako da nema mjesta greškama. Nakon što pošaljete fajl za štampu, sve promjene poslije toga biće mnogo složenije i skuplje.

Pročitaj: Tri puta provjerite da li je sve na vašoj kartici napisano pravilno, da su informacije tačne i da izgledaju baš onako kako ste zamislili.

Pogledajte vizuelne sadržaje: Provjerite jesu li slike visoke rezolucije i imate li autorska prava na njihovo korištenje.

Istraživanje mogućnosti štampe: Pogledajte dostupne opcije štampe u vašem području i uporedite cijene i usluge. Jednom kada odaberete štampariju, razgovarajte o mogućnostima kartona i načinima štampe sa osobom za kontakt. Ako nijeste sigurni poželjno je da posjetite štampariju, kako biste pregledali mogućnosti papira i opcija štampe u stvarnom životu. I na kraju, zatražite uputstva o vrsti fajlova koje želite da pošaljete vi ili vaš dizajner.


Sada je samo preostalo da exportujete svoje radne fajlove, pošaljite ih štampariji - i uživajte u svježem mirisu otiska nakon što stigne gotov proizvod!


Preproruke sajtova za inspiraciju i izradu vizitki





bottom of page