top of page
  • Writer's pictureMilos Vukcevic

Zašto je kvalitetna štampa važna!

Updated: Sep 6, 2023

Zašto je vaš štampani materijal važan? ... jer je to prvi korak prema potencijalnom klijentu. Svaki komad koji proizvedete, bilo da je riječ o ličnom, promotivnom, komercijalnom ili bilo kojem drugom obliku, govori puno o vama!






Vaši kupci žele znati da ih vaša kompanija cijeni i poštuje. Oni očekuju da sve, počev od kumunikacije do finalnog prozvoda, bude kvalitetno. Znamo da ulažete veliki napor u proizvode ili usluge koje radite, ali radite li isto i sa svojim štampanim materijalima?

Izražavanje vrijednosti preduzeća kvalitetom

Jedan od najboljih načina da se istaknete u odnosu na konkurenciju jeste da pokažete kupcu da vam je stalo do njihovog mišljenja i da vrednujete vaš odnos s njim. Ako koristite riječi poput „kvalitetne“, „trajne“, „vrhunske“ za opisivanje vaše kompanije, a pritom vaše vizit karte, flajeri i brošure se štampaju niskokvalitetno sa siromašnim ili lošim dizajnom, ljudi će dobro razmisliti prije nego vam se obrate.

Kvalitetna štampa djeluje kao izraz vrijednosti vaše kompanije. Ako sebe promovišete kao “najbolje”, tada materijal kojim komunicirate sa klijentima treba da odgovara imidžu vašeg brenda.



Dizajnirajte s pažnjom

Ako niste firma za grafički dizajn, angažujte stručnjaka koji će izdizajnirati vaše štampane materijale. Oni će znati koje elemente naglasiti, koje boje vam najbolje odgovaraju i šta je sve potrebno za postizanje kvalitetnog vizuelnog izražaja.

Obavezno pročitajte vaše brošure bez naprezanja očiju. Provjerite kvalitet slika i da je li poruka jasna. Neka vaši saradnici i prijatelji pogledaju vaše materijale prije štampe i potvrde da su kvalitetni.






Koristite odgovarajući papir

Danas imate na raspolaganju puno različitih vrsta papira. Dizajnerski papiri su papiri koji svojom strukturom upotpunjuju dizajn proizvoda. Tako na primjer kod dizajna prozvoda koji su “Domaći proizvodi” se koriste bezdrvni papiri, koji imaju “neobrađenu” strukturu. Glatki premazni papiri se koriste kada se akcenat stavlja na kolorit, fotografiju kao kod prodajnih kataloga. Takav papir je za stvaranje kvalitetnih otisaka koji vašoj publici šalju adekvatnu poruku. Tu su i strukturalni papiri koji uz neki detalj zlatotiska šalju poruku luksuza.



Odlučite gdje ćete štampati materijale

Kada završite pripremu i dizajn, koji podrazumijeva sve ovo što smo već napomenuli, ostaje zadnja i ujedno najzahtjevnija faza, štampa. Nijesu sve štamparije adekvatno profilisane za vaš proizvod. Obiđite štampare i pogledajte kako izgledaju njihovi proizvodi. Popričajte, posavjetujte se oko papira i pitajte za njihova iskustva. Vidite da li vam mogu optimizovati proizvod, da uz manje korekcije u odnosu na vašu početnu zamisao dobijete povoljniji proizvod, pri tom ne odstupajući od traženih normi. Nikad ne požurujte štampariju jer to obično dovede da skraćenja procesa koji je potreban za kvalitetan proizvod (npr. nedovoljno sušenje boje može prouzrokovati njeno prenošenje na poleđinu drugog proizvoda prilikom rezanja). Uporedite cijene i ukoliko vam je neka štamparija znatno jeftinija ili znatno skuplja pitajte za razlog takve cijene. Ako je u pitanju digitalna štampa obavezno tražite uzorak jer to svaka štamparija može da vam da odmah.



Pronađite nove načine za distribuciju vaših materijala

Razmislite o tome ko su vaši kupci i šta možete učiniti kako bi vaši štampani materijali privukli pažnju koja vam je potrebna a sve u cilju poboljšanje poslovanja. Možete poslati materijale poštom ili organizovati male događaje na kojima ćete predstaviti svoje nove štampane materijale. Za određene proizvode, možete započeti partnerstvo s lokalnim trgovinama, restoranima ili drugim mjestima za sastanke gdje možete ostaviti svoje letke. Što su otisci ljepši, to će se više klijenata zaintrigirati da vas provjere.



Zaključak

Kvalitetna štampa pokazuje da poštujete svoju kompaniju kao i svoje kupce. Ne tražite najjeftinije izbore za štampu, jer neće prenijeti pravu poruku i ostavićete dojam da vaše poslovanje nije profesionalno. Umjesto toga, investirajte u dobro štampane materijale kako biste promovisali svoj brend.



 




bottom of page